Administrar

LA PLATAFORMA SALVEM ES JONQUET PROPOSA MILLORES PER ASSEGURAR LA PROTECCIÓ D'ES JONQUET.

plaguetes | 17 Abril, 2009 17:54

El col·lectiu ha presentat al·legacions a l'expedient de declaració de BIC amb categoria de Conjunt Històric pel barri d'Es Jonquet.

______________________________________________________________________


La Plataforma SALVEM ES JONQUET manifestem la nostra satisfacció per la incoació d’expedient de declaració de BIC amb categoria de Conjunt Històric del barri des Jonquet (16/07/08), i esperem sigui prest una realitat la protecció d’aquesta barriada tan característica de Palma.


Així i tot, i amb l’objectiu de fer propostes per millorar la protecció d’aquest indret, hem presentat un seguit d'al·legacions :


 1. Revisar la planificació urbanística en el conjunt de tot el barri per adaptar-la a la legislació actual. Aquest barri té diverses figures de protecció urbanística des de fa anys, i es concreten amb el PERI des Jonquet aprovat el 1985. Aquest PERI ha quedat obsolet degut a la normativa sobrevinguda en aquests darrers 20 anys: normativa de patrimoni, accessibilitat, medi ambient, codi tècnic, paisatge...


 1. Tornar endarrera l’execució dels dos “macroprojectes” previstos a la zona de “MAR I TERRA” i “ES RENTADORS” perquè suposarien vulnerar tots els principis de conservació del barri , a més de les irregularitats comeses per poder executar-los.


 1. Retornar els espais públics/carrers “privatitzats” de la trama urbana des Jonquet: el carrer Terrer, carrer 21, carrer 19, carrer Liences eren carrers existents fins als anys 80 a la zona de “Mar i Terra”, carrers de domini públic i inedificables. Els especuladors urbanístics se varen apropiar d’aquests terrenys per fer negoci immobiliari.


 1. Protecció màxima de tot el TALÚS com a unitat de valor etnològic. Impedir la seva urbanització o utilització per aparcaments, centres comercials o altres usos. El talús des Jonquet és la morfologia física d’aquesta barriada. Es un penya-segat natural, un barranc que dona nom a la zona i cal conservar-lo.

 2. Preservar el Paisatge Històric- Urbà que representa es Jonquet, protegir les visuals i el seu perfil de primera línea de la FAÇANA MARÍTIMA de Palma. És una de les panoràmiques més difoses de Palma i té un emplaçament únic i privilegiat a la nostra ciutat que forma part de la façana marítima.


 1. Protecció màxima dels elements d’alt valor etnològic i agilitzar la seva conservació i restauració: els MOLINS, les fonts, carrers i places i la tipologia de les cases populars i marineres. Actualment els molins des Jonquet gaudeixen d’un grau de protecció A2 al Catàleg Municipal de Palma, i segons això, s’haurien de conservar i rehabilitar. La gran majoria dels molins es troben en un estat lamentable i cal urgentment rehabilitar-los: “Molí d’en Carreres”, “Molí de Sa Garriguera”, “Molí d’en Gelós”, “Molí d’aigua o molí de Baix”.


 1. Preservar la tipologia dels edificis de la barriada i assegurar que les noves construccions respectin aquesta tipologia de cases senzilles, baixes (màxim, 1 pis) i amb espais per hort/jardí. Així com preservar la trama urbana característica d’aquesta barriada. S’ha d’impedir les construccions de gran altura que puguin posar en perill el paisatge actual i el skyline de la zona.


 1. Realitzar els estudis pertinents dels possibles restes arqueològics de la zona i la seva conservació, així com dels recursos hídrics de la zona.


 1. Els USOS RESIDENCIALS han de ser els prioritaris de la zona. La resta d’usos han de ser compatibles amb un ús residencial i la conservació de l’entorn

 

 


Comentaris

 1. Que tingueu sort companys

  Esperam que tengueu més sort que nosaltres. De moment a nosaltres els polítics no ens escolten i si ho fan no donen cap senyal de vida ni de moviment.

  alternativaaltren.balearweb.net

  Alternativaaltren | 17/04/2009, 18:14
Afegeix un comentari
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS